Csatornalézerek

Csatornaelvezető árokok és lefolyócsövek helyes beállításához is található speciális mérőműszer. Ez a csatornafektető más néven csőlézer. A csőlézer egy olyan nagy pontosságú lézeres készülék, mely a csövek magassága mellett annak oldalirányát is pontosan megadja.

A csatornafektető lézerek jellemzője, hogy a teste hosszított henger alakú, legtöbbször lábakon áll. Minden esetben egy digitális kijelzővel van felszerelve. A csőlézer egy lézerpontot vetít ki, ennek átmérője kb. 1,5-2 cm, mely állandó. Ez az egyik leg fontosabb jellemzője a jó minőségű ipari csatornalézereknek. Minden esetben állítható a lézerpont függőleges és vízszintes iránya.

A csövek beállításakor nincs már teendő, csak a terv szerinti lejtés értékét ezrelékben a készülék kijelzőjén megadni. Először elindul a vízszintes beállítás, majd ezt követően a beállított érték szerinti lejtés beállítása. A kivetített lézerpont mindig a helyes irányt adja meg, melyet a csőbe helyezhető céltábla segítségével lehet ellenőrizni. Fontos, hogy a csövek esetén nem csak a magasság irányát, hanem az oldalirányt is pontosan be lehet állítani.

Fontos követelmény a csatornalézerek esetében, hogy háza 100%-ig víz és porálló legyen. A Leica Piper 100 és 200 csatornalézerek mindegyike ennek a követelménynek megfelel, emellett jelenleg ez az egyetlen olyan csatornalézer mely a 100 mm-es csövekbe is berakható, mindenféle kiegészítő adapter nélkül.