A mézeskalács, mint a karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke

A karácsonyi készülődéshez a legtöbb családban hozzátartozik a mézes kalács sütése.  Igazi családi program, amikor a gyerekek is részt vesznek az anyukákkal, apukákkal a mézeskalács megalkotásában, ami azután a karácsonyfa dísze is lehet.  Mi hozzájárulásunk ehhez a kellemes a karácsonyi családi programhoz, egy gyors mézeskalács a receptnekedtől.

mezes kalacsDe most nézzük a különleges süteménynek a rövid történetét.  A méz volt hosszú időn át az egyetlen édesítőszer, ezért a belőle készített ételek, tészták is nagyon megbecsültek voltak., sőt sok helyen misztikus erővel is felruházták. Már az ókori görögök is ismerték a mézeskalácsot, de a középkorban a méz királyi eledelnek számított.

Az első magyar mézeskalácsos céh Pozsonyban alakult 1619-ben, de a 17. században Kassa is mézeskalácsos központnak számított, a 18. század elejéről ismert a debreceni mézeskalácsosok céhe. Eleinte csak ünnepi alkalmakra készítettek mézeskalácsot a méz drágasága miatt.

A 13 századtól a kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, majd idővel „mézesbábos” céhek is alakultak, akik különleges díszítésű tárgyakat formáltak a tésztából és vásárokon árusították például a tükrös mézeskalács szíveket, tányérokat, kardokat, huszárokat, babákat, amik a legkedveltebb vásárfiáknak számítottak.